Reprezentantii Directiei Agricole de Dezvoltare Rurala (DADR) ii incurajeaza pe fermierii botosaneni sa practice agricultura ecologica, mai ales ca subventiile de anul acesta vor fi mai consistente. Din cei 14.000 de agricultori din Botosani, opt au investit in cultura eco si sunt acreditati ca fermieri ecologi pentru grau si floarea-soarelui. "Acreditarea ca fermier ecolog presupune mai multe beneficii. Dintre acestea, subventiile mai mari cu 25% constituie principalul avantaj", a subliniat Gheorghe Manole, director DADR. Valoarea subventiei este de 700 de lei pentru un hectar de teren agricol (fata de 298 lei pentru culturile obisnuite). De acesti bani pot beneficia persoanele fizice si juridice, care activeaza in domeniul agriculturii ecologice, sunt inregistrate la Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare si au certificare de acest tip pentru productia agroalimentara. Costurile pentru acest tip de agricultura sunt mai ridicate cu 30% decat pentru celelalte culturi. "M-as bucura sa se acorde subventii pentru agricultura ecologica, mai ales ca din 2007 nu am mai primit. Suprafata pe care o vom cultiva cu plante eco este de 1.400 de hectare. Investitia este mare, consultanta de specialitate si certificarea ajung la 200.000 euro, iar pentru utilajele speciale pretul se ridica la 500.000 euro" a subliniat Ovidiu Portariuc, director executiv Multiagra SRL.Pentru ca produsele pe care le recolteaza sa poarte eticheta ECO, un agricultor trebuie sa realizeze mai intai o documentatie. Aceasta presupune din partea solicitantilor o cerere care sa indice elementele lor bancare, o autorizatie referitoare la implementarea perioadei pentru productia ecologica si mai multe acte ce confirma titlul de proprietar al terenului agricol. Fertilizanti chimici interzisiPentru a obtine atestatul de producator ecologic, un fermier trebuie sa renunte definitiv la ingrasamintele chimice si sa le inlocuiasca cu cele naturale, al caror pret este mult mai mare. Pretul unui sac de substante chimice este cuprins intre 40 si 60 de lei, pe cand costurile unui sac de substante naturale care sa incurajeze cultura se ridica la 80, respectiv 100 de lei. Sunt de asemenea interzisi fertilizantii chimici si produsele pentru protectia impotriva parazitilor.Inainte de a putea comercializa produsele sub marca ECO, agricultorul trebuie sa faca conversia terenurilor sale, adica trebuie sa aplice principiile productiei agricole, dar fara a putea comercializa produsele sale ca fiind ecologice, decat dupa o perioada de doi ani pentru culturile anuale si de trei ani pentru culturile perene. Ovidiu Portariuc a adaugat ca societatea pe care o conduce este in al treilea an de conversie.Acreditarile trebuie reinnoiteCei 10 producatori din Botosani care si-au manifestat optiunea pentru agricultura ecologica trebuie sa-si innoiasca acreditarea pe 1 iunie. Gheorghe Manole a adaugat ca documentatia trebuie depusa la Compartimentul de agricultura ecologica din cadrul DADR. Agricultorii vor alege suprafata si ce culturi vor sa obtina. Dintre acestia, patru se ocupa de productia vegetala, doi de productia animala, iar la cresterea animalelor figureaza patru astfel de fermieri.