Un interviu exceptional cu prof. univ.dr. Ion-Christian Chiricuta, cel mai bun medic primar de radioterapie din Romania (2) - Actualitate - Sanatate

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in Stiri / Actualitate / Sanatate
Un interviu exceptional cu prof. univ.dr. Ion-Christian Chiricuta, cel mai bun medic primar de radioterapie din Romania (2)
Un interviu exceptional cu prof. univ.dr. Ion-Christian Chiricuta, cel mai bun medic primar de radioterapie din Romania (2)
In imagine: Cartile scrise de dr Ion-Christian Chiricuta
In radioterapie, situatia in Romania este ingrijoratoare. Interviu cu prof.univ.dr. Ion-Christian Chiricuta, medic primar de radioterapie. (Autoare: OANA BUGEAG)

(continuare)

OMUL, IN AFARA DE TRUP, ARE SI SUFLET

- Povesteati intr-un interviu ca intreg holul si culoarele erau tapetate cu mii de carti.
- Bunicul meu, preotul Toma Chiricuta, era un mare invatat.
- Era un preot erudit, cu studii de teologie si pedagogie efectuate in Germania.
- Bunica-i din Balabanesti si s-au casatorit la Barlad, unde au si locuit o perioada si unde s-a nascut tatal meu in 1918, pe 7 ianuarie, de aceea il cheama si Ion. Au stat foarte putin la Barlad, pentru ca bunicul a fost numit preot la Botosani si au plecat acolo la scurt timp dupa nasterea tatalui meu. Un var mi-a povestit o scena extraordinara: cand au plecat din Barlad, in 1918, era razboi si trenul avea geamul spart. Bunica il tinea pe tatal meu in brate, ningea peste el si un soldat si-a scos mantaua si l-a acoperit. Preoteasa Virginica a crescut 5 copii in conditii foarte grele, cei 4 ai ei si inca o fata adoptata.
- Femeile din familia dvs. au fost darze, pe masura barbatilor lor.
- Bunicul a plecat cu ea in Germania, la Gottingen, unde a studiat filosofie si pedagogie. Revenit in tara, a introdus o noua atitudine in predica. Preotul si invatatorul ar trebui, si astazi, sa fie personalitatile care sa contribuie la formarea locuitorilor din sat.
- Cum era pe vremuri.
- Da, si el si si-a luat rolul acesta in serios, astfel ca predicile sale erau educative. Le povestea enoriasilor despre etica, atitudine, educatie, literatura si arta. Implementa in predici chiar ultimele descoperi stiintifice, le povestea despre Einstein. Eu astazi, cand ma duc la biserica, nu mai aud nici un cuvant dintr-asta. In afara de ritualuri, eu nu stiu ce mai comunica un preot ortodox credinciosilor. El avea toate cartile, Hegel, Kant. Avea mii de volume pe rafturile in coridoarele acelea. Erau metri intregi de biblioteca, toti banii castigati ii dadea pe carti. Brockhaus, Larousse…
- Niste amintiri mai pregnante din acea vreme aveti ?
- Aveam 6 ani, eram pseudo-vagabond, eram pe strada toata ziua, jucam fotbal, imi petreceam timpul cu multi alti copii in Cismigiu. Apoi am plecat la Sighisoara, unde am facut gradinita germana si apoi scoala germana, un mare noroc pentru mine, pentru ca am intrat in contact cu o disciplina incredibila, cea germana. Locuiam chiar langa gradinita, pe strada Nikos Beloianis si am participat la ce s-a intamplat cu sasii in Ardeal in perioada cea mai grea, cea stalinista. Venea securitatea noaptea, cand avea loc o adevarata vanatoare de oameni, ii cauta prin pivnite, poduri, ii aresta, iar despre aceasta fila a istoriei nici nu se mai aminteste astazi. Erau saracii dusi in Siberia si se intorceau dupa 10 ani, daca nu mureau acolo. Herta Muller, laureata Premiului Nobel pentru literatura in anul 2009, descrie suferintele acestor nevinovati in lagarele de munca sovietice.
- Si bunicul dvs. a trecut prin experienta asta, a fost arestat in anul 1961.
- Da, bunicul a fost arestat in biserica, din cauza unei lozinci, pusa de el la intrarea in biserica: OMUL, IN AFARA DE TRUP, ARE SI SUFLET. Biserica Zlatari era vizavi de Militia Capitalei, au citit asta, au venit si l-au arestat. Avea 74 de ani. Eu eram elev, la Bucuresti. Am citit povestea asta in dosarul de la Securitate al tatalui meu. Lumea crede ca tatal meu, chirugul Ion Chiricuta, a fost un favorizat. Nu este adevarat, favorizarea a fost dobandita prin profesionalism. In realitate, asa cum reiese din dosarul sau de la securitate, era spionat in fiecare secunda. Avea 7 turnatori in Institut, care declarau tot ce le povestea lor sau altor colaboratori. Dar tata nu se ocupa de politica, era preocupat de operatiile lui, scria carti, zi si noapte, astfel ca nu a fost afectat de aceste turnatorii. Dar cand am citit dosarul, am ramas impresionat, sunt lucruri dramatice acolo. Am descoperit ca era fotografiat, cu poze, in timp ce se afla in delegatie prin Bucuresti, era urmarit foarte serios.

ASA IL STIU PE TATAL MEU, ORI OPERAND, ORI SCRIIND, LA O MASA DE LUCRU

- Va inruditi si cu savantul Stefan Procopiu.
- Mama lui Stefan Procopiu era sora cu mama tatalui meu, din Balabanesti. Eu tot auzeam de Stefan Procopiu de la Iasi, ca a lucrat cu Niels Bohr la Paris… Am studiat si fizica atomica, dar nu am ajuns niciodata la Iasi in perioada respectiva. Am vizitat recent Muzeul Universitatii din Iasi si am vazut teza lui de doctorat, realizata la Paris. Si cand eram student se vorbea de Stefan Procopiu ca despre o minune a gandirii romanesti, pe unde a fost a impresionat extraordinar si a creat si o scoala renumita de fizica la Iasi.
- La Cluj ati ajuns in clasa a VII-a, cum v-ati acomodat? In acea perioada tatal dvs. era ocupat cu Institutul de Oncologie.
- El pleca la 7.30 la Institut si ajungea acasa seara, la ora 19.00. Dormea doua ore, dupa care scria pana la 2 noaptea. Asa il stiu pe tatal meu: ori operand, ori scriind, la o masa de lucru.
- Cum v-ati acomodat la Cluj?
- Am avut sansa sa intru intr-o clasa extraordinara. Noi si acum ne intalnim, colegii din clasa a VII-a si apoi cei de liceu, in fiecare an, la Cluj. Am urmat liceul Nicolae Balcescu in aceeasi formatie si toti am intrat la facultate. In clasa noastra erau olimpicii Romaniei la matematica si chimie, adica castigatorii titlului. Eu mergeam la olimpiada de fizica, dar nu eram olimpic. Am avut o profesoara de matematica fenomenala, doamna Lungu. I-am revazut la 50 de ani de la terminarea liceului pe acesti profesori, aveau aproape 90 de ani sau mai mult, erau perfect lucizi. Pe doamna Lungu o tin minte perfect: venea imbracata cu un halat perfect calcat zilnic, cu guler alb suprapus, totul era perfect la dumneaei si nu a zambit o singura data, in acei cinci ani. Era de o strictete fenomenala. Am intrebat-o: Doamna Lungu, cum ati reusit sa creati o clasa atat de omogena in concept, cu un astfel de rezultat -toata lumea a intrat la facultati ca politehnica, matematica, fizica, chimia si medicina. Daca ne dadeati o problema pe care stia sa o faca numai campionul olimpic, noi, azi, eram in cu totul alta constelatie. Mi-a raspuns: Voi nu ati observat, dar eu predam pentru trei categorii: pentru cei mai slabi, pentru intermediari si pentru cei tari. Si cand va dadeam teza, va puneam in grupe si fiecare avea alte subiecte. Noi nu ne-am dat seama, ca nu facea discriminare, nu ne umilea, nu spunea nici unui elev ca face parte din grupa slaba. La limba romana se intampla, probabil, acelasi lucru probabil, pentru ca aveam lucrari diferite. Acei profesori aveau acel concept de diferentiere si de omogenizare prin educatie si nu creau complexe copiilor si ce duceau la izolarea lor. Noi am crescut impreuna, si olimpicii, si neolimpicii si nu era deosebire ca educatie. Apoi, la facultate, am avut, de asemenea, profesori mari. Eu am terminat prima promotie, la Cluj, de Fizica Atomica si Nucleara cu specializarea in scopul de a produce apa grea pentru centralele atomice de la Cernavoda.
- Nu ati dat la Medicina din prima pentru ca spuneati ca in clasa a X-a nu ati reusit sa memorati pe de rost notiunile de biologie.
- Tatal meu, dupa ce i-am zis intr-o zi ca as vrea sa dau la Medicina, mi-a cumparat zece caiete, 15 creioane, opt radiere si a inceput sa-mi deseneze toata anatomia, incepand cu celula, si cred ca am ajuns la glomerul renal. A inceput cu celula, cu nucleul. Eram in clasa a X-a si eram depasit, efectiv. La al treilea caiet umplut de el, cu desene, cu tot, i-am zis: Uite ce, eu iti multumesc tare mult, dar ca sa nu intram intr-un conflict, eu ma duc la Fizica. Mi-a respectat dorinta si am studiat Fizica Atomica si Nucleara, unde am avut niste profesori extraordinari, ca profesorul Victor Mercea, profesorul Mircea Peculea, profesorul Nicula, profesorul Ioan Ursu, la fizica si profesorul Ney, la matematica. Sunt doar cateva nume alese, dar in realitate toate cadrele erau deosebite si trebuie sa multumesc tuturor pentru munca depusa cu noi. Iti scriau doua ore intregi pe tabla toate cursurile. Impresionant. Examenele erau ceva deosebit. Era de fapt o sarbatoare in care erau culese roadele muncii lor, dar si ale muncii noastre. Cand vad astazi aceste multiple choice, sa nu se mire societatea ca acesti oameni nu pot face altceva decat sa-si ia, cu un copy-paste, niste titluri care de fapt nu au nicio valoare reala. In realitate, conceptul Bologna este o devalorizare a stiintei si toti sunt educati pentru a deveni in realitate niste tehnicieni priceputi.
- Cand ati terminat facultatea nu vi s-a permis sa profesati pentru ca fratele dumneavoastra, care era inginer, fugise in strainatate.
- El era inginer, dar prima slujba in Germania a fost intr-un magazin unde vindea becuri. Apoi a creat o firma personala cu mai multi colegi, care in foarte scurt timp a ajuns o firma de varf. De exemplu, ei au realizat unul din sistemele de siguranta al aeroportului din Frankfurt, apoi sistemul de siguranta al controlului gazului metan in Munchen. Asta este fenomenal in Germania, oamenii din jurul tau isi dau seama ca poti produce mai mult si-ti dau sansa sa produci mai mult. Nu vreau sa fiu rau, dar cred ca in Romania, astazi, este mai rau decat pe vremea lui Ceausescu, fiindca sunt ingradite aceste posibilitati. Atunci era politica, acum apare paralizia asta pe care nu stiu cum sa o denumesc " acesti tineri sunt liberi, pot oricand pleca. Eu nu am putut calatori pana la 40 de ani, deci a trebuit sa plec din Romania.
- Parintii dvs. stiau de intentia fratelui?
- Nu, nici eu, cand am plecat din Romania, nu i-am spus nimic tatalui, nu am vrut sa-l pun intr-o situatie incomoda. De plecarea mea nu stia nimeni, nici mama mea nu stia, nici macar prietena mea, actuala mea sotie, nu stia.

(Va urma)
(Joi 20.06.2019 08:28, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Ganduri despre Scoala de Boli Rare pentru Jurnalisti, care a ajuns la editia a VIII-a! (19.09.2019)
Starea de sanatate a lui Mario Iorgulescu s-a agravat in ultimele 12 ore (10.09.2019)
Un interviu exceptional cu fizicianul Ancu Dinca, inventatorul unui dispozitiv de incarcare si echilibrare energetica a organismului uman (06.09.2019)
O ipoteza incredibila circula pe net: Corpurile celor doua fete disparute din Caracal ar fi fost folosite pentru transplant de organe! (13.08.2019)
Mihai Dragomir: Corticosteroizii - unul dintre cele mai utilizate si eficiente tratamente pentru diferite boli inflamatorii si autoimune (sistemice) (13.08.2019)
AFFIDEA: Intrebari frecvente despre investigatia PET/CT (09.08.2019)
Plantele ajuta corpul sa isi pastreze tineretea si frumusetea (26.07.2019)
Uleiul de masline extra-virgin, secretul dietei mediteraneene (22.07.2019)
Dr.Roxana Mustata - medic specialist Radioterapie in cadrul centrului Amethyst - Radiotherapy: Ce este radioterapia? (06.07.2019)
Proprietatile vindecatoare ale cristalului de Ametist (06.07.2019)
Tratamentul complex oferit pacientilor de prof. dr Ion-Christian Chiricuta, la Clinica Amethyst (06.07.2019)
OMUL AR TREBUI SA EVITE FRICA, STRESUL, DEPRESIA, MANIA (29.06.2019)
Un interviu exceptional cu prof. univ.dr. Ion-Christian Chiricuta, cel mai bun medic primar de radioterapie din Romania (1) (20.06.2019)
Un interviu exceptional cu prof. univ.dr. Ion-Christian Chiricuta, cel mai bun medic primar de radioterapie din Romania (3) (20.06.2019)
Un interviu exceptional cu prof. univ.dr. Ion-Christian Chiricuta, cel mai bun medic primar de radioterapie din Romania (4) (20.06.2019)
Osho: Dragostea este calea catre divinitate (16.06.2019)
Mihaela Bilic despre cauzele mancatului emotional sau compulsiv (13.06.2019)
Dr. neurochirurg Horatiu Ioani este singurul roman detinator al titlului de Fellow al Colegiului Regal Britanic de Chirurgie care profeseaza in tara (11.06.2019)
Riscurile folosirii internetului: intoxicatia cu informatie superficiala, crearea dependentei si probleme de sanatate (09.06.2019)
Carmen Bruma si slabiciunea pentru dulciuri (09.06.2019)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Joi 24.10.2019
1 EUR -0.00% 4.7600 lei
1 USD +0.22% 4.2821 lei
Toate valutele
Miercuri 23.10.2019, BNR
fhr.ro - Gazduire siteuri
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
BIOCHEM CONSULT SRL
Bucuresti, sector 3, Strada Vasile Lucaciu nr. 82-84
> Comert
B.V.B. RECRUIT SRL
Brasov, Brasov, Strada Zizinului nr. 17
> Recrutare si plasare personal
SELES ON-LINE PROJECT SRL
Medias, Sibiu, Aleea Buzias nr. 3
> Marketing si publicitate
Cele mai accesate companii
METARSIS SRL
Resita, Caras-Severin, Strada Libertatii nr. 13
> Comert
MALMO IMPEX SRL
Braila, Braila, Strada Vasile Alecsandrii nr. 33
> Productie
SELES ON-LINE PROJECT SRL
Medias, Sibiu, Aleea Buzias nr. 3
> Marketing si publicitate
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Programari la cosmetica in Timisoara
Prin intermediul acestui site de programari online la saloane, daca locuiesti in Timisoara iti poti alege salonul cel mai apropiat de casa ta si iti poti seta ora dorita pentru programare. Acest portal listeaza saloane de frumusete si pentru alte orase.
> Saloane de frumusete
Precupet - Aport de inspiratie
Experiente si experimente pentru inspiratia celor care au nevoie de un sfat sau de o sugestie inainte de a lua o decizie. Review-uri si pareri avizate dar si idei din infinitul gandirii umane.
> Blog-uri
Tamplarie PVC
Profile pvc marca SALAMANDER Pachet termoizolator GT24mm, GT40mm, GT52mm din sticla SAINT GOBAIN -Feronerie marca ROTO NT WINKHAUS -Manere antiefractie HOPPE/ROTO SECUSTICK -Sisteme de aerisire pentru termopane GECCO 3 GECCO 4 NEO75 si NEO10
> Constructii
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2019 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0729 sec.